Jíme, abychom žili, tvořili a ne živořili.

První kategore pro ty, jež myslí na své zdraví:

1. stravování zdravě

Soubor z mnoha receptů. Pokud není uvedeno, jsou většinou z českých a ruských zdrojů. Později zelenina bude převažovat z jížní zejm. bulharké kuchyně.

Maso a vejce vůbec nepatří k zdravé stravě, cukr jsme téměř škrtli, soli používáme jak nad zlato, bílou mouku neznáme, tukem velice šetříme. Používáme divoké byliny jako jsou např.: kopřiva, kontryhel, kostival, list mladé pampelišky, mořské řasy ad.

Správná strava upraví nejen fyzické, ale i duševní vlastnosti. Mizí deprese, nervozita, roste vitalita, objevují se nové rozměry života. Dosáhneme optimální režim pro sebe a pak sledujeme, které potraviny a činy nás z něj vykolejují a s ohledem na to režim přiměřeně regulujeme. Potraviny typu  kousku salámu, vejce atd. zneklidňuji a rozvášňuji mysl.

 &

Druhá kategorie je pro každého, kdo chce prostě chutně jíst:

2. kuchtíme ne tak zdravě

Podle chuti pro případy, kdy se jen málo zajímáme o prospěch tělu a duši, spíše se soustředíme na chuťové buňky. Zde si najdou něco pro sebe i nevyznávači Zdravé výživy.

..Proti gustu žádný dišputát..

Jahelník s rýži - obrázek

Jahelník s rýži - obrázek

Přiměřené množství rýže nebo krup a jáhel, čerstvé ovoce, skořice mletá, tuk.

Pečená jáhlová kaše sladká - obrázek

Pečená jáhlová kaše sladká - obrázek

250 g, 1 l mléko, 100 g sušených švestek, sůl, med, máslo.

Jáhly třikrát spaříme vroucí vodou a necháme okapat.

Jáhly po Normandsky - obrázek

Jáhly po Normandsky - obrázek

200 g, 4 dc vody, sůl, tymián, slunečnicový olej, 2 mrkve, cibule, Maizena lžíce.

Jáhly s květákem - obrázek

Jáhly s květákem - obrázek

0,5 hrnku jáhel, 2 hrnky vody, polovinu středně velkého květáku rozděleného na růžičky, půl  lžíce sojové omáčky, 2 lžíce oleje, 3 lžíce mouky, 2 hrnky zeleninového vývaru.

Jáhly se zeleninou - obrázek

Jáhly se zeleninou - obrázek

200 g uvařených jáhel, strouhaná kořenová zelenina a cibule, 2 stroužky česneku, sůl, olej, strouhaný sýr.

Jáhly dušené nebo pohanka - obrázek

Jáhly dušené nebo pohanka - obrázek

200 g, 30 g tuk, 0,75 l voda, sůl.

Třikrát propláchneme studenou vodou, zalijeme a uvedeme do varu, slijeme pryč.

Jáhlová kaše sladká nebo slaná - obrázek

Jáhlová kaše sladká nebo slaná - obrázek

3 x spařené nasypeme do vařícího mléka, posolíme, přidáme tuk a na mírném teple vaříme kaši asi 30 minut, stále ji mícháme. Na vařené jáhly v čtyřnásobku vody a scezené použijeme asi 0,25 l mléka pro 75 g jáhel a dále stejně.

Jáhly se zelím - obrázek

Jáhly se zelím - obrázek

Zelí na nudličky, osolit a na másle podusit, podlit a doměkka uvařit.

Jáhlové škubánky - obrázek

Jáhlové škubánky - obrázek

Jden l mléka, 250 g jáhel, sůl, máslo, cibule.

Vařené jáhly - obrázek

Vařené jáhly - obrázek

Vhodné: jako přílohu k zeleninovým jídlům.

Ve zdravém těle zdravý duch a radost.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one